måndag 12 januari 2009

Ett hjärta och en själ

Apg 4:32 " Skaran av dem som trodde var ett hjärta och en själ".
Detta sägs om den första församlingen och det släpper inte taget om min tanke. Jag predikade över det igår men lever fortfarande kvar i det i dag. Tror att det är detta som är mönsterbilden för församlingen i alla tider. Man kan ju tro att det var lätt för den första församlingen som inte var så stor... Med svenska ögon mätt i dag så skulle församlingen i Jerusalem räknas bland de 5 största pingst församlingarna i vårt land idag. Ändå var de ett hjärta och en själ. De levde i enighet med varandra. Det kanske var lättare på den tiden? Tror inte alls på detta. De levde med livet som insats, romarna och fariserna var hack i häl på dem hela tiden. Trots detta levde de med ett hjärta och en själ. Vad var hemligheten? Jag tror att de hade bejakat och underordnat sig varandra i att tjäna Kristus. I Apg 2:42 står det att de höll fast vid Apostlarnas lära, gemenskapen, brödbrytande och bönerna.
Med andra ord de höll fast vid;
  • Trons grunder, de fundamentala trossatserna. Man anpassade inte läran till sin verklighet.
  • Man umgicks i församlingen, församlingen var en plats där man såg varandra. Man möttes i templet och i hemmen. Den kristna gemenskapen var ingen bisats i livet utan man delade livet i den kristna församlingen.
  • Försoningen var centralt i den första församlingen. Man levde i ständig påminnelse om tronskärna, att Jesus dött för mänskligheten, att han vunnit seger, lever igen och ska komma tillbaka.
  • Bönen var livsnerven i församlingen. Gång efter gång så läser vi i apostlagärningarn om att bön var ständigt återkommande i församlingen. Bönen prioriterades, hotades man så bad man, skulle beslut fattas så bad man, hamnade någon i församlingen i fängelse så bad man. Det var naturligt för församlingen att be tillsammans.

Kanske att detta skulle behöva bli det centrala i våra församlingar idag igen!

Inga kommentarer: